№16 ЖОББ мектепте тамақтандырудың сапасын мерзімдік бағалау үшін бракераж комиссиясының рейдтік іс-шара қорытындысы
№16 ЖОББ мектепте тамақтандырудың сапасын мерзімдік бағалау үшін бракераж комиссиясының рейдтік іс-шара қорытындысы
2021 жылы 15 қыркүйек бракераж комиссиясының жұмыс жоспарына сәйкес жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуына мониторинг жүргізу мақсатында комиссия мүшелері аптасына 1 рет тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығын, өнімдердің (азық-түліктің) сапасына және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуын қадағалау мақсатында рейдтік іс-шара жүргізілді. ҚР Денсаулық сақтау министрлігінің 2017 жылдың 16 тамызындағы «Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларын бекіту туралы №611 бұйрығының 10 тарауы негізінде медициналық қызметкер Ф.Рахишова асханадағы ыстық тамақ бірілетін күн сайын бракераж журналына жазу арқылы тағамның сапасына органолептикалық бағалау жүргізілді. Рейдтер барысындағы білім алушылардың тамақ ішетін күндері белгіленгенімен, тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығы (тазалығы бар, температурасы нормаға сәйкес емес) қойылған, рейдтік іс-шаралар журналына тіркелген. Шикі азық-түліктердің сақтау мерзімі қадағаланып, тексеріліп турады. Сондай-ақ тауар өнімдерінің 80 пайызы отандық өнімдер болу қажет екені айтылды. Аспазшы білім алушылардың жас ерекшелігіне байланысты дайын тамақтың мөлшері күнделікті ас мәзірі талапқа сай болды. Тексеру барысында қоймалық бөлмелерде шикі азық-түліктердің сапасын бақылау журналы арналған, толған. Сонымен қатар қант, тұз т.б. пластмасса ыдыста тұруға болмайтыны үнемі ескертілетін болғандықтан, ондай олқылықтар орын алған жоқ. Бір күндік тамақ сынамасы тоңазытқышта тәулік бойы сақталғаны, ас мәзірінде тамақтың әр түрлі болуы мен дайындалу технологиясын қатаң қадағаланатыны айтылды. Мектепте оқушылардың бір мезгіл ыстық тамақты қамтамасыз етуін, әр балаға ыдыстардың жеткілікті талапқа сай екені тексерілді. Тексеру барысында тамақтан уланудың алдын алу мақсатында балалар тамағына қолдануға тыйым салынатын: пастерленбеген сүт, қаймақ, майға қуырылған бәліш, тоқаштар, майонез қосылған салаттар, газды сусындар, чипстер, кептірілген нан т.б. өнімдерін мектеп асханасына мүлде қолдануға болмайтыны ескертілді.
Тексеру қорытындысы: тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығы, тазалығы, температурасы нормаға сәйкестігін үнемі қадағалау