15
январь
2019
Тамақтандыру сапасына мониторинг
Тамақтандыру сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия жұмысының қорытындысы бойынша
Анықтама
Мерзімі: Қараша
2018 жылдың қараша айында жоспарға сәйкес ата-аналар комитеті өкілдерінен мектеп әкімшілігінің медицина қызметкерімен бірге тамақтанудың сапасына мониторинг жүргізілді. Күн сайын асханада мектеп басшысымен бекіткен ас мәзірі ілінген, перспективалы екі апталық ас мәзіріне сәйкес жасалынған. Мектеп асханасына жеткізілген тамақ өнімдерінің сапасы, тағамдар дайындау технологиясы , асхана жабдықтарының жарамдығы өнімдер мен дайын тағамдар сақтау мерзімі қаралды. Тамақ өнімдерін накладнойға сәйкес шикі азық түліктер әкелініп отырады. Қағиданың 81 тармағына сәйкес комиссияның міндетіне жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, тоңазытқыш- технологиялық жабдықтардың жарамдылығын, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен сақталуына мониторинг жүргізілді. Тоңазытқыштағы тағамның тәулік сынамалары ас мәзірінің кестесіне сәйкес алынады. Тәулік сынамасы қақпағы бар, шыны ыдысқа салынған. Ас блогында ет, сүт, көкөністі бөлек сақтайтын арнайы тоңазытқыш бар, бөлек, жеке сақталынған. Тамақтандыруды ұйымдастыруға арналған асхана ыдыстары (тәрелке, тостаған, бакал, шанышқы, қасық) жеткіліксіз екендігіне көз жеткіздік., пішіні өзгерген, жиектері сынған, сызықтары, сынақтары бар ыдыстар көзге түсті.
Шикі өнімдер мен піскен тағамдар үшін үстелдің, таңбасына сәйкес қойылған. Ыдыс жуатын блогта арнайы ыдыс жуатын бөлме және кептіретін арнайы орын қарастырылған, ағын су ағып тұр. Тамақ қалдықтары арнайы таңбаланған қақпағы бар ыдыста сақтап, бөлек жерге апарылады. Комиссия мүшелері тағамның сапасына органолептикалық бақылауды жүргізіп отырады. Тамақтанудың іс жүзіндегі рационы бекітілген перспективалы мәзірге сәйкес келуін қадағалайды. Тамақ дайындау технологиясына, порцияның нормасының сақталуына жеткізілетін азық-түліктердің сапасына бақылау жасалынады. Тамақтандыру залы таза, құрғақ өнімдерді, көкөністерді сақтайтын арнайы шағын қойма қарастырылған.
Тамақтандыру сапасына мониторинг жүргізілуі бойынша
Анықтама
Мерзімі: Қаңтар
Комиссия мүшелері тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия мүшелері дайын тағамдардың тағамның сапасына органолептикалық бақылауды жүргізіп отырады. Санитарлық қағидалармен бекітілген нысан бойынша дайын өнімнің сапасына бақылау журналын жүргізу талап етіледі. Қағидадаға сәйкес тамақтану сапасын мерзімдік бағалауды бракераж комиссиясы жүргізеді, оның құрамында директордың оқу-тәрбие ісі жөніндегі орынбасары А.Баубекова, әлеуметтік педагог Ж Наурызбаева , медбике Ф Ракишева мектеп директорымен бұйрығымен бекітілген. Мектепте ата-аналар комитетінің ұсынысы бойынша, ата-аналар есебінен бір мезгіл ыстық тамақпен және азық- түлікпен қамтуға ортақ шешім қабылданды. Бракераж коммисия мүшелері азық- түліктердің сапасын тексеріп қабылдайды. Алынған азық-түліктердің сақталу мерзімін растайтын сертификаттары талап етілген. Ыстық тамақпен қамтылған оқушылардың тамақтануы күнделікті қадағаланып, бракераж журналына тіркеледі. Асхананың іші таза, жарық санитарлық жағдайы қанағаттанарлық, технологиялық құралдармен жабдықталған, үстелі жеткілікті. Асханада пышақтар, тақтайшалар толық таңбаланылмаған шикі азық- түліктерге, нан өнімдері мен көкөністерге арналған орындар 1 пайыз уксус ерітіндісімен өңделген. Асханада күнделікті тамақтың тәуліктік сынамасы мектеп медбикесімен алынып тұрады. Тамақтың санитарлық талаптарға сай болуына медбике Ф Ракишева және Б Исламоваға жауапкершілік жүктелген. Шеті сынық ыдыстарды аспазшылар қолданып жүрген жоқ, ыдыс жуу тәртібі ережесі сақталған.
Санитарлық қағиданың 9-қосымшаның 3-нысанына сәйкес тағамдардың және аспаздық өнімдердің сапасына органолептикалық бағалау журналына жазба енгізілген, І ауысымда дайындалған ас мәзірі санитарлық талапқа сай 2 сағаттан кейін мүлде төгіліп тастауын қадағаланады. Оқушылардың жас ерекшелігіне байланысты тамақ өнімдері таразымен өлшеніп таратылып отырады. . Мектепте ата-аналарға арналған ашық есік күндері жоспарланған.
Ұсыныс: Асханада пышақтар, тақтайшалар толық таңбаланылсын,белгіленген
орындарға ілуін қадағаласын.
Асхана жұмысының дұрыс ұйымдастырылуын, тамақтың сапасын тексеру үшін ай сайын рейдтер ұйымдастырылсын.
Анықтама
Мерзімі: Қараша
2018 жылдың қараша айында жоспарға сәйкес ата-аналар комитеті өкілдерінен мектеп әкімшілігінің медицина қызметкерімен бірге тамақтанудың сапасына мониторинг жүргізілді. Күн сайын асханада мектеп басшысымен бекіткен ас мәзірі ілінген, перспективалы екі апталық ас мәзіріне сәйкес жасалынған. Мектеп асханасына жеткізілген тамақ өнімдерінің сапасы, тағамдар дайындау технологиясы , асхана жабдықтарының жарамдығы өнімдер мен дайын тағамдар сақтау мерзімі қаралды. Тамақ өнімдерін накладнойға сәйкес шикі азық түліктер әкелініп отырады. Қағиданың 81 тармағына сәйкес комиссияның міндетіне жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, тоңазытқыш- технологиялық жабдықтардың жарамдылығын, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен сақталуына мониторинг жүргізілді. Тоңазытқыштағы тағамның тәулік сынамалары ас мәзірінің кестесіне сәйкес алынады. Тәулік сынамасы қақпағы бар, шыны ыдысқа салынған. Ас блогында ет, сүт, көкөністі бөлек сақтайтын арнайы тоңазытқыш бар, бөлек, жеке сақталынған. Тамақтандыруды ұйымдастыруға арналған асхана ыдыстары (тәрелке, тостаған, бакал, шанышқы, қасық) жеткіліксіз екендігіне көз жеткіздік., пішіні өзгерген, жиектері сынған, сызықтары, сынақтары бар ыдыстар көзге түсті.
Шикі өнімдер мен піскен тағамдар үшін үстелдің, таңбасына сәйкес қойылған. Ыдыс жуатын блогта арнайы ыдыс жуатын бөлме және кептіретін арнайы орын қарастырылған, ағын су ағып тұр. Тамақ қалдықтары арнайы таңбаланған қақпағы бар ыдыста сақтап, бөлек жерге апарылады. Комиссия мүшелері тағамның сапасына органолептикалық бақылауды жүргізіп отырады. Тамақтанудың іс жүзіндегі рационы бекітілген перспективалы мәзірге сәйкес келуін қадағалайды. Тамақ дайындау технологиясына, порцияның нормасының сақталуына жеткізілетін азық-түліктердің сапасына бақылау жасалынады. Тамақтандыру залы таза, құрғақ өнімдерді, көкөністерді сақтайтын арнайы шағын қойма қарастырылған.
Тамақтандыру сапасына мониторинг жүргізілуі бойынша
Анықтама
Мерзімі: Қаңтар
Комиссия мүшелері тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия мүшелері дайын тағамдардың тағамның сапасына органолептикалық бақылауды жүргізіп отырады. Санитарлық қағидалармен бекітілген нысан бойынша дайын өнімнің сапасына бақылау журналын жүргізу талап етіледі. Қағидадаға сәйкес тамақтану сапасын мерзімдік бағалауды бракераж комиссиясы жүргізеді, оның құрамында директордың оқу-тәрбие ісі жөніндегі орынбасары А.Баубекова, әлеуметтік педагог Ж Наурызбаева , медбике Ф Ракишева мектеп директорымен бұйрығымен бекітілген. Мектепте ата-аналар комитетінің ұсынысы бойынша, ата-аналар есебінен бір мезгіл ыстық тамақпен және азық- түлікпен қамтуға ортақ шешім қабылданды. Бракераж коммисия мүшелері азық- түліктердің сапасын тексеріп қабылдайды. Алынған азық-түліктердің сақталу мерзімін растайтын сертификаттары талап етілген. Ыстық тамақпен қамтылған оқушылардың тамақтануы күнделікті қадағаланып, бракераж журналына тіркеледі. Асхананың іші таза, жарық санитарлық жағдайы қанағаттанарлық, технологиялық құралдармен жабдықталған, үстелі жеткілікті. Асханада пышақтар, тақтайшалар толық таңбаланылмаған шикі азық- түліктерге, нан өнімдері мен көкөністерге арналған орындар 1 пайыз уксус ерітіндісімен өңделген. Асханада күнделікті тамақтың тәуліктік сынамасы мектеп медбикесімен алынып тұрады. Тамақтың санитарлық талаптарға сай болуына медбике Ф Ракишева және Б Исламоваға жауапкершілік жүктелген. Шеті сынық ыдыстарды аспазшылар қолданып жүрген жоқ, ыдыс жуу тәртібі ережесі сақталған.
Санитарлық қағиданың 9-қосымшаның 3-нысанына сәйкес тағамдардың және аспаздық өнімдердің сапасына органолептикалық бағалау журналына жазба енгізілген, І ауысымда дайындалған ас мәзірі санитарлық талапқа сай 2 сағаттан кейін мүлде төгіліп тастауын қадағаланады. Оқушылардың жас ерекшелігіне байланысты тамақ өнімдері таразымен өлшеніп таратылып отырады. . Мектепте ата-аналарға арналған ашық есік күндері жоспарланған.
Ұсыныс: Асханада пышақтар, тақтайшалар толық таңбаланылсын,белгіленген
орындарға ілуін қадағаласын.
Асхана жұмысының дұрыс ұйымдастырылуын, тамақтың сапасын тексеру үшін ай сайын рейдтер ұйымдастырылсын.