11
февраль
2020
Мектепте тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия жұмысы бойынша
Мектепте тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия жұмысы бойынша
АНЫҚТАМА
05.11.2019ж
Мектеп жасындағы балалардың тамақтануында әр мәселенің манызы бар, себебі, балалық шақта адамның ақыл-ойы мен денесінің бүкіл өмірлік қорының іргесі қалыптасады, ал тағам-бұл қажетті қуат пен заттектердің алатын жалғыз қайнар көзі. Мектепте2019 жылдың 24 тамызындағы №182 «Білім алушылардың тамақтануын ұйымдастыру туралы» бұйрығына сәйке жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуына мониторинг жүргізу мақсатында 7 адамнан тұратын комиссия құрылған. Комиссия мүшелері аптасына 1 рет тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығын, өнімдердің (азық-түліктің) сапасына және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуын қадағалау мақсатында бүгінгі таңда 7 рет рейдтік іс-шаралар жүргізілген. ҚР Денсаулық сақтау министрлігінің 2017 жылдың 16 тамызындағы «Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларын бекіту туралы №611 бұйрығы негізінде медициналық қызметкер Ф.Рахишева асханадағы ыстық тамақ берілетін күн сайын ағымдағы жылдың қыркүйек-қазан айында бракераж журналына жазу арқылы тағамның сапасына оргоналептикалық бағалау жүргізілген. Мектепте 1- 11 сынып оқушыларынан 76 бала (оның 36 аз қамтамасыз 1-4 сынып оқушылары және 5-10 сынып оқушыларынан 40 аз қамтамасыз етілген отбасы балалары) мектепте бір мезгіл ыстық тамақпен қамтамасыз етілген.
Мектеп оқушыларының тамақтану мәзірі, тамақтану ұзақтығы дұрыс жолға қойылған. 76 аз қамтамасыз етілген отбасынан шыққан бала 2 күн қыркүйек айын, 6 күн қазақ айын тегін тамақтандырумен қамтамасыз етілді.
2019 жылғы қазан айының 7-19 аралығындағы күндері тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия мүшелерінің мектепке оқушылардың бір мезгіл ыстық тамақты қамтамасыз етуін және басқа да рәсімделген құжаттары тексерілді. Алайда, асханың санитарлық-гигиеналық жағдайы бойынша бірқатар ескертулер берілді. Тексеру барысында комиссия мүшелері мұғалімдердің және кіші қызметкерлердің асханада кезекшілік ету жұмысы жүргізілмегендігі айқындалды, бұрышта кезекшілік кестесі ілініп турсада. Сонымен қатар, асхананың санитарлық-гигиеналық жағдайын бақылау бойынша рейдтік іс-шаралар жүргізілуі тексерілді. Бұл жұмыстың жүргізілуі дұрыс жолға қойылған, рейдтер уақытылы жүргізілген. Алайда гигиеналық талаптар сақталмаған: қол сүртетін қағаздары болмай шықты, ескерту айтылды. Тексеру барысында қоймалық бөлмелерде шикі азық-түлектердің сапасын бақылау журналы арналмаған, сонымен қатар қант, тұз т.б. пластмасс ыдыста тұруға болмайтыны ескертілетін болғандықтан, ондай олқылықтар орын алған жоқ. Бір күндік тамақ сынамасы тоңазытқышта тәулік бойы сақталғаны, ас мәзірінде тамақтың әр түрлі болуы мен дайындалу технологиясын қатан қадағалатыны айтылды. Оқушылардың бір мезгіл ыстық тамақты қамтамасыз етуін, әр балаға ыдыстардың жеткілікті талапқа сай екені тексерілді. Асхана қызметкерлері шеті сынған, жарылған ыдыстарды оқушылар үшін қолдануға тыйым салынғаны туралы біледі және қолданыста жоқ екені анықталды.
АНЫҚТАМА
05.11.2019ж
Мектеп жасындағы балалардың тамақтануында әр мәселенің манызы бар, себебі, балалық шақта адамның ақыл-ойы мен денесінің бүкіл өмірлік қорының іргесі қалыптасады, ал тағам-бұл қажетті қуат пен заттектердің алатын жалғыз қайнар көзі. Мектепте2019 жылдың 24 тамызындағы №182 «Білім алушылардың тамақтануын ұйымдастыру туралы» бұйрығына сәйке жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуына мониторинг жүргізу мақсатында 7 адамнан тұратын комиссия құрылған. Комиссия мүшелері аптасына 1 рет тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығын, өнімдердің (азық-түліктің) сапасына және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуын қадағалау мақсатында бүгінгі таңда 7 рет рейдтік іс-шаралар жүргізілген. ҚР Денсаулық сақтау министрлігінің 2017 жылдың 16 тамызындағы «Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларын бекіту туралы №611 бұйрығы негізінде медициналық қызметкер Ф.Рахишева асханадағы ыстық тамақ берілетін күн сайын ағымдағы жылдың қыркүйек-қазан айында бракераж журналына жазу арқылы тағамның сапасына оргоналептикалық бағалау жүргізілген. Мектепте 1- 11 сынып оқушыларынан 76 бала (оның 36 аз қамтамасыз 1-4 сынып оқушылары және 5-10 сынып оқушыларынан 40 аз қамтамасыз етілген отбасы балалары) мектепте бір мезгіл ыстық тамақпен қамтамасыз етілген.
Мектеп оқушыларының тамақтану мәзірі, тамақтану ұзақтығы дұрыс жолға қойылған. 76 аз қамтамасыз етілген отбасынан шыққан бала 2 күн қыркүйек айын, 6 күн қазақ айын тегін тамақтандырумен қамтамасыз етілді.
2019 жылғы қазан айының 7-19 аралығындағы күндері тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссия мүшелерінің мектепке оқушылардың бір мезгіл ыстық тамақты қамтамасыз етуін және басқа да рәсімделген құжаттары тексерілді. Алайда, асханың санитарлық-гигиеналық жағдайы бойынша бірқатар ескертулер берілді. Тексеру барысында комиссия мүшелері мұғалімдердің және кіші қызметкерлердің асханада кезекшілік ету жұмысы жүргізілмегендігі айқындалды, бұрышта кезекшілік кестесі ілініп турсада. Сонымен қатар, асхананың санитарлық-гигиеналық жағдайын бақылау бойынша рейдтік іс-шаралар жүргізілуі тексерілді. Бұл жұмыстың жүргізілуі дұрыс жолға қойылған, рейдтер уақытылы жүргізілген. Алайда гигиеналық талаптар сақталмаған: қол сүртетін қағаздары болмай шықты, ескерту айтылды. Тексеру барысында қоймалық бөлмелерде шикі азық-түлектердің сапасын бақылау журналы арналмаған, сонымен қатар қант, тұз т.б. пластмасс ыдыста тұруға болмайтыны ескертілетін болғандықтан, ондай олқылықтар орын алған жоқ. Бір күндік тамақ сынамасы тоңазытқышта тәулік бойы сақталғаны, ас мәзірінде тамақтың әр түрлі болуы мен дайындалу технологиясын қатан қадағалатыны айтылды. Оқушылардың бір мезгіл ыстық тамақты қамтамасыз етуін, әр балаға ыдыстардың жеткілікті талапқа сай екені тексерілді. Асхана қызметкерлері шеті сынған, жарылған ыдыстарды оқушылар үшін қолдануға тыйым салынғаны туралы біледі және қолданыста жоқ екені анықталды.